Rungu Tours Logo

Gorilla Tracking - highlight onder de excursies

Gorilla Jong Oeganda Rungu Tours
Een niet te missen ervaring.. Gorilla tracking / trekking

De imposante silverback draait zich op een paar meter hoogte plotseling om naar het groepje toeristen, relaxed kauwend op een blaadje. Niemand beweegt zich of maakt geluid, alleen camera’s klikken in hoog tempo. Volgens de ranger die de Mshongi-familie al acht jaar dagelijks bezoekt, gebeurt het zelden dat deze silverback zich zo aan de mensen laat zien.

Achtergrondinformatie berggorilla’s in Oeganda

Oeganda is een van de zeer weinige landen in de wereld waar berggorilla’s nog in hun natuurlijk omgeving te vinden zijn. Het is de meest bedreigde mensaap ter wereld. Er zijn er nog ongeveer 800, waarvan meer dan de helft in Oeganda leven. Leefgebieden gorilla’s: Zuidwest Oeganda (Bwindi Impenetrable Nationaal Park en Mgahinga Gorilla National Park), Noordwest Rwanda (Volcanoes National Park), Congo (Virunga National Park)


Gorilla tracking is een intense ervaring, die soms wel een paar uur kan duren (afhankelijk van waar de gorillagroep zich bevindt). Soms houdt dat een pittige wandeling in. Soms zitten de dieren vlakbij het startpunt van de track en is er weinig fysieke inspanning nodig. Er valt weinig met zekerheid over te zeggen. Het blijven wilde dieren en die laten zich niet programmeren. Speciaal opgeleide trackers monitoren de gorilla’s dagelijks (mede om hun veiligheid te garanderen tegen mogelijke stropers). Een groot voordeel is dat zij weten waar de dieren zijn. De kans dat u ze vindt is dus bijna 100%. Samen met speciaal opgeleide rangers zijn bezoeken met maximaal acht mensen mogelijk. Uiteraard vertellen rangers onderweg graag over het gedrag en leefomgeving van de gorilla’s. De rangers kunnen alle  individuen van bepaalde families van elkaar onderscheiden.

Kosten:

Voor het bezoeken van de gorilla’s heb je een speciale vergunning (permit) nodig. Deze permits kosten 600 US dollars (± 530 Euro, afhankelijk van de wisselkoers) per persoon per bezoek. In het laagseizoen (april, mei en november) kosten de permits 450 dollar (± 400 Euro).

Dragers:

Als u bagage bij u heeft (bijvoorbeeld een gevulde rugzak of zware fotoapparatuur) is het raadzaam om een drager te huren, omdat de paden in het regenwoud nogal stijl en glibberig kunnen zijn en bij een lange tocht is het prettig om geen rugzak te hoeven dragen. Tevens is het een bijdrage aan de lokale economie. Ze kosten 10 – 15 US dollar.

Let op:

Er is veel vraag naar Gorilla tracking permits en er wordt maar een beperkt aantal mensen toegelaten. Zeker in drukke periodes (ongeveer onze zomervakantie en de kerstvakantie) is het daarom raadzaam om de permits tijdig aan te vragen. Dat is soms wel 3 à 4 maanden van tevoren. RunguTours regelt de permits voor klanten. Deze moeten dan wel aanbetaald zijn.

Gorilla’s zijn wilde dieren die zich niet laten sturen. Ze worden wel dag en nacht nauwkeurig gemonitord door speciaal getrainde rangers. Die weten dus ook waar ze zich ophouden. De kans om de dieren te treffen is meer dan 95%. In de jaren dat wij dit doen is het nog niet voorgekomen dat bezoekers de dieren niet konden zien. Mocht dit onverhoopt toch gebeuren, dan wordt een tweede kans geboden.

Gorilla jong dat door zijn moeder geholpen wordt de rivier over te steken (met dank aan onze gast Nico Spreij)