Rungu Tours Logo

Voorbeeldreis: De primaten (mensapen) ontdekken..

Chimpansee Oeganda Rungu Tours

Primaten of mensapen in Oeganda

Primaten is een ander woord voor mensapen (Engels: primates of apes). Dat zijn aapachtigen die meer dan 90% van hun genetisch materiaal met mensen gemeen hebben. Daartoe behoren de chimpansees en de gorilla’s in Oeganda (maar bijvoorbeeld ook de bonobo’s in Congo en de orang oetangs in Zuid-Oost Azië). De andere soorten apen worden meestal gewoon ‘apen’ genoemd (Engels: monkeys).

Deze voorbeeldtrip is onder meer ontworpen om de primaten en apen van Oeganda te zien. Oeganda is bekend om zijn relatief grote hoeveelheden primaten en apen: van de kleine en levendige Golden Monkeys, de schuwe Blue Monkeys en Vervet Monkeys, de brutale bavianen en natuurlijk de beroemde chimpansees en de zeldzame en indrukwekkende berggorilla’s. De laatste worden ernstig met uitsterven bedreigd. Er zijn naar schatting nog zo’n 800 berggorilla’s in de wereld en meer dan de helft daarvan leven in Oeganda.

Gewoonlijk bezoeken we een gebied waar de dieren voorkomen. Daar worden we opgewacht in het bezoekerscentrum door een gespecialiseerde ranger, die je dan te voet meeneemt door het regenwoud naar de verblijfplaats van de betreffende primaten of apen. Maar op sommige plaatsen is het ook mogelijk om een primatoloog (onderzoeker van mensapen) mee te vragen. Daar zijn uiteraard hogere kosten een verbonden, maar het voegt en extra dimensie toe: je leert veel meer en je leert ook beter te kijken naar deze intrigerende dieren. Zoals ook op andere plaatsen op deze site te lezen is, van de extra komt een deel kosten ten goede aan de lokale bevolking.

Silverback Oeganda Rungu ToursGolden Monkey Oeganda

 

 

 

 

 
 

 

Tweesporenbeleid

De mensen die het voortbestaan van deze dieren aan het hart gaat, hebben ook geleerd dat de bescherming daarvan onmogelijk is zonder de lokale bevolking te ondersteunen en erbij te betrekken. Dat uit zich op verschillende manieren. Op sommige plaatsen is het mogelijk om de toeristen in contact te brengen met de lokale bevolking die hun cultuur en leefwijze kunnen presenteren, bijvoorbeeld door rondleidingen in hun dorp, dans- en muziekvoorstellingen, koken en gezamenlijk eten.

Soms heeft zo’n dorp voorzieningen om te overnachten en zijn er mogelijkheden om te participeren in hun activiteiten. Op andere plaatsen heeft men een koffieplantage opgezet, waarbij men de lokale bevolking schoolt in het veredelen van de koffie door goede landbouwmethodes, selectie van de koffiebonen en het branden van de koffie. In sommige gevallen is men speciaal gericht op de vrouwen met het oog op hun empowerment. Zo maar wat mogelijkheden: chimpansee tracking in Kibale Forest; of tweedaagse sportieve tocht naar de vulkanen (zie afbeelding hieronder), kratermeren en de giant lobelias. Eventueel met overnachting in een hut.

Mahavura Vulkaan Oeganda

 

Voorbeeldreis 'Mensapen ontdekken'

Dag 1

Vroege start met Golden Monkeys
Op weg naar de Vulkaan (Sabinyo of Mgahinga)

Dag 2

Gorilla tracking Muhavura
Relaxen

Dag 3

Beklimming van de Muhavura Vulkaan (in een dag of met een overnachting)
Optie als het weer niet goed is: Batwa trail/of een bezoek aan de pygmeeën

Dag 4

Afdalen van de MuhavuraNB. Deze voorbeeld tour is goed te combineren met de Nationale Parken van Bwindi, Queen Elizabeth en Kibale Forest, waaraan een chimpansee tracking of een extra gorilla tracking kan worden toegevoegd. Andere apensoorten die hier gespot kunnen worden zijn: bavianen, blue monkeys, zwarte-witte franjeapen, de Vervet monkeys, the red-tail monkey. Voor wandelaars is dit een pittige combinatie met een meerdaagse trip door de Rwenzori Mountains. Twee parken waar men kan uitrusten en relaxen zijn Lake Bunyonyi en Lake Mburo.

 

TERUG NAAR BOVEN