Rungu Tours Logo

Voorbeeldreis: Wildlife Research

Leeuwen Oeganda Rungu Tours

Predator populations are rapidly declining. We are working hard to save them

...aldus Dr. Ludwig Siefert (Makerere University, Kampala & State University of North Dakota)

Beleef Queen Elizabeth als wildlife onderzoeker met kenners en spot leeuwen, mangoesten en chimpansees! Queen Elizabeth National Park is een van de meest geliefde parken van Oeganda. Het is Afrika in een notendop vanwege de diverse eco-stystemen: het natuurlijke Kazinga Channel dat Lake Edward en Lake George met elkaar verbindt, de Rwenzori Mountains, het regenwoud in de Kyambura kloof, savanne, lage bossen, Queen Elizabeth N.P. heeft het allemaal. Deze voorbeeldtrip staat centraal rondom een aantal bijzondere research safari’s, waarbij RunguTours tegelijk de projecten ondersteunt. Dit zijn programma’s die speciaal georganiseerd moeten worden. Ze zijn niet voor de doorsnee toerist en ze kosten wat meer.

Leeuwen, hyena’s en luipaarden

Een klein team van onderzoekers heeft het Uganda Large Predator Project (ULPP) opgericht. Een van de hoofddoelen is dat de dieren gemonitord worden met behulp van speciale halsbanden die voorzien zijn van zenders. Ze checken hiermee dagelijks of de dieren niet ziek zijn en vergiftigd worden door lokale gemeenschappen. De leeuwen/luipaard en hyenapopulatie is daardoor afgenomen de laatste jaren. Daarnaast werken ze aan het bijhouden van een database van de onderzoeksresultaten en monitoring, de biodynamische gegevens worden bijgehouden en de populatie wordt geanalyseerd.

Daarnaast is er The Uganda Community Carnivore Project dat zich richt op de verhouding tussen wildlife en de omringende gemeenschappen (bedreiging en verkleining van de habitat).

Tweesporenbeleid

Dr. Siefert volgt een strikt tweesporenbeleid: "No predator preservation without community support", is zijn motto. Want wat voor wetenschappers (en toeristen) reuze interessant is, is voor de lokale bevolking vaak een plaag. Zo’n leeuw draait er zijn poot niet voor om een geit, een koe of soms zelfs een mens te verschalken. De gemeenschap reageert in zo’n geval door de betreffende carnivoor te doden (meestal door vergiftiging). Mede daardoor geeft de populatie grote katten een dramatische afname te zien. Door de bevolking mee te laten profiteren van de toeristische belangstelling die de grote roofdieren nu eenmaal met zich meebrengt, zijn ze bereid mee te denken en mee te werken.

Enige tijd geleden mocht hun veestapel zich verheugen in de warme belangstelling van een volwassen mannelijke luipaard. In plaats van hem te doden, riepen ze de hulp in van Siefert. Hij verdoofde het prachtige dier met een dart gun en transporteerde het naar veraf gelegen jachtvelden en compenseerde de bewoners. Leopard Village, zoals het dorp nu genoemd wordt, biedt een interessant cultureel programma voor bezoekers.

Tijdens diverse tochten met deze onderzoekers is het mogelijk om leeuwen off road te observeren en meer over hun leefgedrag te weten te komen. Voor reguliere bezoekers (en hun gids) is het niet toegestaan de gebaande wegen te verlaten.

 

Chimpansees & community program

In de ‘verborgen’ Kyambura kloof, die bestaat uit een tropisch regenwoud, leeft een grote chimpansee familie. Hier zijn onderzoekers die de dieren intensief bestuderen en monitoren. Op verzoek is het mogelijk om samen met de onderzoekers de chimpansees te tracken, waarbij ze veel informatie kunnen geven over de dieren. Houd er wel rekening mee dat er geen garantie bestaat dat de chimps gevonden worden. De kloof beslaat ruim 16 km en chimpansees kunnen zich snel bewegen. Daarnaast is het regenwoud nat en glibberig waardoor het in het natte seizoen (sept-nov en mrt- april) moeilijker kan zijn om de apen te spotten. De onderzoekers zijn tevens verbonden aan het Kyambura Women’s Coffee Project; waarbij men samen met lokale vrouwen organische fair trade koffie verbouwt. Koffie is een van de weinige producten die wild – met name bavianen – niet opeten of vernielen. Het is een belangrijke inkomstenbron voor de lokale bevolking, met 1500 koffieplanten. Overigens heeft men een Wetland project opgezet. Hierbij gaat het om conservatie en herplanting van bepaalde gewassen en gebieden rondom Queen Elizabeth NP, waarbij wederom de lokale bevolking een belangrijke rol speelt. De onderzoekers van deze verschillende projecten zoeken naar diverse mogelijkheden om het behoud van wildlife en omringende gemeenschappen met elkaar te verbinden en ervoor te zorgen dat mens en dier vreedzaam naast elkaar kunnen leven.

Banded Mangoesten

Er is ook een team dat dagelijks contact heeft met de schattige mangoesten. Er zijn 11 groepen die worden gemonitord door middel van halsbanden en radiofrequenties/antennes. De grootste groep bestaat uit 34 dieren.

Alle mangoesten inclusief de baby’s worden ‘gemerkt’ door een speciaal teken op hun vacht, zodat ze voor de onderzoekers makkelijk te herkennen en uitelkaar te halen zijn. Het is mogelijk om een dag als onderzoeksassistent mee te gaan, waarbij focus ligt monitoring van gedrag, zoals: het vinden van voedsel, rusten, agressie, beweging, voeren van pups, het vlooien/haren van elkaar en bij wrattenzwijnen, etc. De BBC maakte enkele jaren geleden een uitgebreide documentaire over dit team en de mangoesten. NB. Als het regent gaat de tracking niet door, want dan komen de dieren niet tevoorschijn. De tracks zijn ’s ochtends en of aan het begin van de middag (bij bewolkt, niet te heet weer) of aan het einde van de middag. Deelnemers moet 18 jaar of ouder zijn.

 Bezoek aan zoutmeer Katwe

Het zoutmeer van Katwe is een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale bevolking. Hier wordt al sinds de 14e eeuw gewerkt, maar de omstandigheden van het personeel zijn zorgelijk, omdat de sterke chemicaliën de huid en interne lichaamsdelen kunnen aantasten. Werknemers moeten zich goed beschermen tegen het zware werk. Een projectleider vertelt tijdens een rondleiding in circa een uur over de geschiedenis, de achtergrond en vormen van werkzaamheden rondom het meer.  Ook toont hij de verschillende vormen van het zout: ongewassen, gefilterd en het eindproduct. Wat het meeste indruk maakt is om de tour te doen tussen januari- maart of  juli- augustus, dit is namelijk de droge periode waar drie keer per week zo’n vijfduizend mensen dagelijks in en rond het meer werken.

Zoutwinning Oeganda Rungu Tours

Queen Elizabeth Leeuwin Oeganda

Example tour Queen Elizabeth

Dag 1

 • Lion tracking met onderzoeker
 • Lunch
 • Bezoek aan Katwe Salt Lake, met gids
 • Leeuwen/luipaard/hyena tracking met onderzoekers (mogelijk in de avond)

Dag 2

 • Chimpansee tracking in de Kyambura Kloof met primatenonderzoeker
 • Presentatie met uitleg over de tracking en het werk van de onderzoekers
 • Bezoek koffieplantage en zien hoe koffie verwerkt wordt. Wandeling door het Wetland tour (contact met lokale mensen)

Dag 3

Participeren in Leopard Village Project, bijvoorbeeld:

 • Helpen op het land, informatie uitwisselen over hun visie op het project, lokale mensen vertellen over hun ervaringen met luipaarden, leeuwen etc.
 • Gezamenlijk de lunch bereiden (kook workshop)
 • Workshop handenarbeid/ helpen met traditionele hutten
 • Gezamenlijk avondeten bereiden, samen kijken naar lokale culturele voorstelling bij het eten

Dag 4

 • Deelnemen aan mangoest tracking met onderzoeker
 • Volgen van verschillende mangoestfamilies. Gedrag observeren en vastleggen over: voedsel verzamelen, rusten, agressie, voeden van jongen, vlooien van elkaar en de wrattenzwijnen
 • gezamenlijke lunch
 • Doorgaan met verzamelen, verwerken en bespreken van observatiegegevens (het is ook mogelijk deze activiteiten te doen gedurende een halve dag)

Dag 5

 • Op zoek naar de boomklimmende leeuwen, samen met een onderzoeker
 • Wandeling rond het kratermeer of boottocht op het Kazinga Channel
 • Activiteiten combineren met andere parken:
  Gorillas Bwindi /Magahinga
  Rwenzori Mountain tracking
  Kibale (extra tracking met onderzoeker)
  Relaxen bij Lake Buyonyi
  Lake Mburo (extra luipaard tracking met onderzoeker)

Naast de chimpanzee tracking in Queen Elizabeth NP is het ook mogelijk om het Kibale Forest NP te bezoeken en daar een tracking te doen. De kansen om de dieren hier te zien zijn groter. Op verzoek is het ook mogelijk de gorilla’s te bezoeken met een primaten onderzoeker die uitleg geeft over hun gedrag.

TERUG NAAR BOVEN